Frågor & Svar

När har Cykelköket öppet?

Vår verkstad har öppet Tisdagar & Torsdagar mellan 18:00 – 20:00 samt Lördagar mellan 15:00 – 17:00.

Har ni öppet idag trots att det är en röd dag?

Ja, vi brukar hålla öppet trotts att det kan vara en helgdag. Om vi inte har någon bemmaning brukar vi meddela detta på våran Facebook sida. Än så länge har vi bara haft stängt en dag sedan vi började.

Vart hittar jag Cykelköket?

Du hittar Cykelköket på Omställningsverkstan i Linnéstaden. Vår adress är Vegagatan 1, 413 11 Göteborg. Ingången till Omställningsverkstan ligger precis bredvid busshållplatsen ”Oskar Fredriks Kyrka”.

Kan en köpa cyklar av er?

Nej, men du får en cykel som är i behov av reparation om du blir medlem. Cykeln som du får lagar du själv i våran verkstad eller någon annanstans. På Cykelköket hjälper våra volontärer dig med att lära dig hur du ska laga din egen cykel.

Hur blir en medlem?

Under Cykelkökets öppettider kan du bli medlem genom att fylla i ett formulär på våran dator och betala 50 eller 100kr (50kr för arbetslösa & studenter och 100kr för dig med jobb). Medlemskapet är årligt och löper från 1 januari till 31 december.

Vad innebär det att vara medlem?

Du får ta en cykel ifrån vårat cykelförråd som brukar innehålla kring 20-30st cyklar. Cykeln blir sedan din för all framtid och du behöver alltså inte betala medlemsavgiften nästkommande år för att få behålla cykeln. Om du betalar för nästa år får du möjligheten att ta en till cykel från förrådet. Utöver cykeln får du även ett klistermärke med Cykelkökets logotyp, samt möjligheten att rösta på årsmötet som brukar ske kring mars – april månad.

Finns det någon lättfixad cykel / Hur lång tid tar det att laga en cykel?

Alla cyklar vi får in har olika mängd behov av arbetstid, och vi uppmuntrar dig att inte välja en cykel efter hur pass lite jobb det är med den, utan välj istället den cykeln som du tycker mest om. Ingen cykel är för svår att laga. Tiden du lägger ner på att lära dig hur allting sitter ihop och fungerar kommer att få dig att uppskatta din cykel mycket mer och gör dig kapabel att behålla den i gott skick väldigt länge.

Hur lång tid det tar att laga en cykel är också såklart omöjligt att svara på, men räkna inte med att nödvändigtvis få cykeln klar första kvällen. Köp gärna ett cykellås innan du kommer till Cykelköket så att du kan låsa din cykel tills nästa tillfälle.

Finns det reservdelar på köket? Eller behöver man köpa i förväg?

Ja det finns reservdelar på köket, både begagnade och några nya. Man kan bara tar begagnade delar kostnadsfri. Om man vill köpa nytt, vi har några nya delar att sälja för självkostnad. Det vi brukar har för att sälja nytt är: kedjor (40-60SEK), slängar (20SEK), väjer (10SEK), led lampor (40-60SEK), ventiler (10SEK), lås (60-80SEK).

Var vänligt att observera att vi inte alltid har allt i lager, och att jag kan har fel med priser, eftersom det berör på vad vi har köpt de för. Men kostnad brukar ligga runt det som stor här. Man kan också köpa själv det man vill sätta på sin egen cykel och tar den till köket för att montera. Om man har ovanliga storlek på hjul, eller vill har någon specifikt del, det är bäst att köpa den själv.

Vi har gamla cyklar vi vill blir av med. Tar ni emot dessa?

Vi tar gärna emot gamla cyklar. Vänligen kolla under våran sida Donera en cykel

Ni är bäst!! Hur kan jag blir volontär?

Bara komm till köket under öppetider. Du är välkommna att bara hänga på köket och lära dig och andra om cykel mekandet, så mycket du vill. Kolla gärna under sidan Blir volontär

Jag vill måla min cykel, har ni spray? Kan jag spraya min cykel på Cykelköket?

Tyvärr, nej. Cykelköket har många besökare och lite utrymme. Det skulle vara tråkigt om någon började spraya med färg i lokalen. Lokalen har inte tillräkligt bra ventilation för detta ändamål. Trottoaren i direkt anslutning till Cykelköket lämper sig häller inte på grund av busshållplatsen i närheten och den stor genomströmmningen av gående. Vi rekommenderar att du hittar en annan plats utomhus om vädret är fint.